phpMyVisites | Open source analýza návštěvnosti webu Statistics

03. 06. 2008

Pronájem kina Čas musí radní odložit

Vyhlášení vítěze výběrového řízení na kino Čas musí počkat. Radním, kteří o vítězném jméně měli dnes rozhodnout, zkomplikovala situaci prohra města u soudu s Františkem Volfem. Okresní soud řekl, že město musí splnit svou dřívější dohodu s Volfem o finančním vyrovnání a navíc mu vrátit kino.

„Bod z jednání rady města stahuji, protože - po dohodě s právníky -bych nerad, abychom vstupovali do nového nájemního vztahu, když není vyřešený původní. Nejprve musí být tento vztah vyřešen buď mimosoudní dohodou s panem Volfem, nebo na základě rozhodnutí odvolacího soudu,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Hybner.

Rozhodne odvolací soud „Město se proti rozhodnutí okresního soudu z minulého týdne odvolá, osobně bych se ale přimlouval, že bychom s panem Volfem měli jednat o mimosoudním vyrovnání,“ doplnil Hybner.


Kdyby se město neodvolalo, muselo by Volfovi vrátit kino ještě před začátkem filmového festivalu. Volf by teoreticky mohl odmítnout festival do kina pustit.

Do výběrového řízení na pronájem kina se přihlásili tři zájemci, majetková komise doporučila podle slov šéfa komise Jiřího Hejdy nejlepší nabídku. Hybner však chce ještě znát názor kulturní komise. „Domnívám se, že větší roli než výše nabídnuté ceny bude hrát dramaturgický plán,“ řekl.

Majetková komise totiž doporučila jako vítěze řízení společnost Spolehlivá s. r. o., která do obchodního rejstříku byla zapsaná letos v lednu a je otázkou, jaké může mít ohledně provozování kina reference a zkušenosti. Do soudního sporu se Volf s městem pustil poté, co město odmítlo dodržet slib, jímž se mu písemně zavázalo. Loni v létě podal žalobu na neplatnost dohody o narovnání, kterou s městem uzavřel.

Současně si nárokoval vrácení kina. Žalobu podával proto, že loni v březnu kino na základě dohody městu vrátil a město mu na oplátku slíbilo, že uzná investici ve výši 160 tisíc korun do klubu Rotes Berlin, který Volf od města koupil. Město mu však částku odmítlo vyplatit.

Volf u soudu uspěl již dvakrát. Poprvé okresní soud jeho žalobu zamítl. Volf se odvolal ke krajskému soudu, kde uspěl. Krajský soud vrátil případ zpět do Karlových Varů a soud dal nyní Volfovi za pravdu.

Výběrové řízení vypsaly Vary na jaře už podruhé. Loni radní výběr zrušili a kino svěřili Nadaci města. Té ho pak v listopadu odebrali. Nyní kino provozuje odbor kultury. Měsíčně tak město utratí 100 až 130 tisíc korun. Když kino provozoval Volf, platil měsíční nájem 20 tisíc korun. Veškeré další náklady si hradil sám.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj

Datum: 03.06.2008 | Autor: LEV HAVLÍČEK

[ zpět ]