phpMyVisites | Open source analýza návštěvnosti webu Statistics

03. 02. 2008

Kino Čas prodělává. Co s tím?

Město musí vyřešit, co bude dál s kinem. Jednou z možností je výběrové řízení na provozovatele

Karlovy Vary - Co bude dál s kinem Čas? Tím se dnes bude zabývat vedení města. Kino začalo loni v polovině prosince provozovat město. Předtím bylo jedno ze dvou kin, kam mají obyvatelé krajského města možnost jít, tři čtvrtě roku zavřené, s výjimkou projekcí mezinárodního filmového festivalu.

„Osobně jsem pro pronájem. Současný stav je provizorním řešením situace, kdy bylo kino od března zavřené a naší prioritou bylo ho rozběhnout,“ řekl náměstek primátorky Jan Balek. Bylo to ale město, respektive jeho vedení, které svým rozhodováním dlouhodobé uzavření kina zavinilo.

Výběrové řízení, nadace, Atyp Film Kino městu vrátil loni v březnu na základě dohody jeho dlouholetý nájemce František Volf. Město vypsalo výběrové řízení na provozovatele. Sedm zájemců, vesměs s praxí, odevzdalo magistrátu podrobné koncepce, aby vzápětí rada rozhodla o zrušení soutěže s tím, že si Karlovy Vary chtějí zachovat vliv na festivalové kino. To přiřkla rada Nadaci města, kterou již předtím vybrala jako vítěze řízení. Nadace přes sliby o otevření s konkrétními termíny nebyla schopná včas připravit program a nasmlouvat filmy. Proto jí rada zase kino v listopadu odebrala. Promítat se zde začalo v polovině prosince.

„Kompletní běh kina zajišťuje společnost Atyp Film včetně programu, personálu a všeho, co je třeba, aby kino promítalo,“ uvedl Balek. Společnosti město jako provozovatel za tyto služby platí. Kolik stál necelý loňský prosinec a jaké byly tržby, náměstek zatím neví.

Kolik bude provoz kina stát? Otázkou je, kolik město bude za „kompletní běh“ kina doplácet z veřejných peněz. Společnost Atyp Film není totiž závislá na návštěvnosti. Nerozhoduje tak, zda se představení uskuteční, či pro nezájem zruší, jak se již několikrát stalo. Navíc, neplatí žádný nájem. Město místo toho, aby mu kino vydělávalo, na něj bude doplácet. Že si kino na sebe za současného stavu nevydělá, náměstek Balek připustil.

Opozice má řešení „Navrhli jsme vypsání nového výběrového řízení s tím, že vítěz bude vybrán na základě profesní způsobilosti, historie a referencí. Uzavřená smlouva bude zohledňovat zájmy města v kině, jako je například filmový festival. A bude stanoven závazný termín zahájení činnosti,“ uvedl v září na jednání zastupitelů Petr Kulhánek.

„Opakovaně jsme také upozorňovali na skutečnost, že kino nejde spustit ze dne na den vzhledem k dramaturgii tvořené s předstihem. Na jednání zastupitelstva jsem výslovně varoval, že doba nutná ke spuštění chodu kina je alespoň dva měsíce. Zároveň jsme se dozvěděli, že předešlý nájemce nabízel naprogramované premiéry k převzetí, ovšem bez zájmu protistrany,“ dodal Kulhánek.

„Byla jsem s dětmi na dětském představení. V kině bylo takové chladno, že jsem nechala děti celé představení raději sedět v bundách a já jsem si kabát také nesundala,“ přiblížila Alena Strunová.

Město nechalo na podzim 2004 udělat novou vzduchotechniku a klimatizaci za 2,5 milionu. „Upozorňoval jsem opakovaně město na nefunkčnost nové klimatizace, ale bývalá náměstkyně Makkiehová mě prezentovala jako toho, kdo dělá problémy a vymýšlí si,“ řekl bývalý provozovatel Volf.

Lidé také kritizují programové plakáty kvůli tomu, že na nich chybějí jakékoliv informace o filmech.

Regionální mutace
Mladá fronta DNES - karlovarský kraj
Autor: Lev Havlíček

 

[ zpět ]