phpMyVisites | Open source analýza návštěvnosti webu Statistics

03. 11. 2007

Nadace města rozdělí peníze

Nadace by měla rozdělovat mezi žadatele finanční dary. Hrozí jí ale, že přijde o kino Čas.


Karlovy Vary - Zatím více otázek nežli odpovědí vzbuzuje Nadace Města Karlovy Vary. Jejími členy jsou karlovarští politici.

Podle vedení města měla být nadace nejlepší zárukou fungování kina Čas, a proto zrušilo výběrové řízení na jeho provozovatele. Teď se však může stát, že nadace o kino, které už mělo promítat filmy, přijde.

Nadace by také měla rozdělovat mezi žadatele finanční dary pro město, což zatím rovněž vzbuzuje pochybnosti. „Na kino Čas není stále podepsaná smlouva mezi městem a nadací. Rada stanovila termín 13. listopadu. Když do té doby nebude smlouva podepsána, město přistoupí k tomu, že bude hledat jiný způsob, kdo bude provozovat kino Čas,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Hybner.

Smlouvu poslal magistrát nadaci k připomínkování. „Jsou tam i další postupy, například, kdy by měla nadace otevřít kino,“ dodal Hybner.

„Nadace zaslala své připomínky ke smlouvě, ty se do ní musí zapracovat. Myslím, že nic nebrání tomu, aby byl dodržen termín 13. listopadu,“ uvedl mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

Původně měla nadace začít promítat od listopadu. Primátorka Veronika Vlková 17. října oznámila, že se termín opět odkládá, protože kino nemá zajištěné filmy. „Při přípravě dramatického plánu nám bylo sděleno, že distribuce filmu trvá dva měsíce,“ řekla primátorka.

Podle náměstka primátorky Petra Keřky nadace dosud nemá žádné peníze, a neměla by tak z čeho platit promítače a další personál. „Ale nasmlouvání filmů se dá dělat jistě i bez toho, že jsou na účtu peníze, to lze předjednat dopředu,“ dodal.

Na provozování kina Čas vypsal magistrát v létě výběrové řízení. Poté, co své koncepce odevzdalo sedm zájemců, rada výběrové řízené zrušila a rozhodla, že kino bude provozovat nadace.
Nadace může rozdělovat miliony korun?

„Nadace slouží k přijímání darů a k jejich přerozdělování. Jakýkoliv finanční dar, který město dostane, musí schvalovat zastupitelstvo. Nadace je v tomto směru ale daleko pružnější. Měla mít vlastní grantový systém, který by odsouhlasila rada města,“ sdělil Keřka.

Podle něj by nešlo o zdvojení činností - město vs. nadace - při rozdělování peněz na podporu různých aktivit, které se neobejdou bez grantů. Přidělení peněz konkrétním projektům a činnostem by nemuseli schvalovat zastupitelé. „Očekávám, že nadace by měla ’odčerpat’ věci, které město podporuje,“ řekl Petr Keřka.

„Ty by byly podporovány nadále prostřednictvím nadace tak, aby nedocházelo k žádné dualitě,“ dodal Keřka.

Nadace zatím nemá s čím hospodařit. Na konto by měla příští týden dostat prvních pět milionů od společnosti Slot Game, dalších pět pak v příštím roce.

„Ve smlouvě o prodeji Lázeňské 1 byl závazek, že společnost uhradí městu deset milionů v rámci tak zvaného plnění. Toto plnění je ve všech třech smlouvách na domy v Lázeňské ulici. Od každé společnosti by tak městu měly přijít peníze,“ informoval Tomáš Hybner.

„Plnění“ znamená, že každá ze společností se zavázala, že městu kromě úhrady kupní ceny domu poskytne finanční dar. Účelem založení nadace, která vznikla v březnu loňského roku, byla podpora kultury, sportu, vzdělávání, sociální oblasti, zdravotní oblasti, propagace města v republice i v zahraničí, podpora v rámci humanitárních akcí, lázeňství a cestovního ruchu a podpora architektonického dědictví města.

---

* Nadace Města Karlovy Vary
Nadace vznikla v roce 2005, dosud nevyvíjela žádnou činnost. Politici ve vedení nadace Správní rada předsedkyně Monika Makkiehová (ODS), místopředsedkyně Jana Petříková (ČSSD) Dozorčí rada Jaroslav Fiala (ČSSD), Vladimír Hůrka (ODS), Kamila Bešťáková (KSČM). Nadace bude přerozdělovat všechny sponzorské dary pro město.

zdroj: Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Karlovarský kraj
zveřejněno: 3. 11. 2007
autor: Lev Havlíček

[ zpět ]