phpMyVisites | Open source analýza návštěvnosti webu Statistics

21. 03. 2008

Rozhodne se o dalším osudu kina Čas

Karlovy Vary - Město vypsalo slibované výběrové řízení na pronájem kina Čas. Vypsalo ho však ve chvíli, kdy ohledně kina stále trvá soudní spor mezi městem a dřívějším provozovatelem kina Františkem Volfem. Ten na město loni v létě podal žalobu na neplatnost dohody o narovnání a současně si nárokoval vrácení kina Čas.

Okresní soud v Karlových Varech jeho žalobu zamítl. Volf se odvolal a Krajský soud v Plzni nyní celou záležitost vrátil zpět do Karlových Varů.

„Krajský soud to vrátil okresnímu soudu k přehodnocení, protože nebyl spokojen s tím, na základě čeho okresní soud mou žalobu zamítl," sdělil Volf. „To, jestli můžeme vypsat výběrové řízení, když není spor ještě ukončen, jsme konzultovali s našimi právníky. Ti jsou přesvědčeni, že u soudu město neprohraje,“ vysvětlil postup magistrátu náměstek primátorky Jan Balek.

Volf žalobu podával proto, že loni v březnu kino na základě dohody městu vrátil a město mu na oplátku slíbilo, že uzná investici ve výši 160 tisíc korun do klubu Rotes Berlin, který Volf koupil. „Právník zastupující město nám dal písemnou záruku, že město investici uznává. Loni v březnu jsem vrátil kino a koupil klub. V dubnu jsem pak poslal na město fakturu, aby mi 160 tisíc proplatili. Odepsali mi, že fakturu neuznávají a neproplatí. Ani po dalších třech měsících se nic nestalo, proto jsem v létě podal žalobu,“ připomněl Volf.

Rozhodnutím krajského soudu je zpět ve hře o kino. Mezitím, teoreticky, může být znám vítěz výběrového řízení na pronájem kina a současně Volf může u soudu uspět. Tuto možnost si ale město, respektive jeho právníci, nepřipouští.

Přihlásit se o pronájem kina mohou zájemci do 30. dubna. Kritérii pro výběr budoucího nájemce jsou dramaturgie, písemná vyjádření spolupracujících subjektů a výstupy v médiích, dále podnikatelský záměr na další využití kina a výše ročního nájemného. Dále zájemce o získání kina do pronájmu musí mimo jiné doložit oprávnění k „Provozování kulturních a kulturně vzdělávacích zařízení“ a prokázat nejméně tři roky praxe s provozováním kina.

Podobné byly i podmínky loňského výběrového řízení, které rada města nakonec zrušila - poté, co sedm přihlášených odevzdalo své koncepce - a kino Čas svěřila do rukou Nadace města. Té v listopadu kino opět odebrala a na jeho provoz si najmula společnost A typ Film.

Společnost zajišťuje chod kina doposud. Magistrát jí za služby platí z městské pokladny a navíc se mu, protože je provozovatelem, nemohou vracet zpět žádné peníze za nájem. „Provoz kina dotujeme, ale chceme mít po době, kdy se v kině dlouho nic nedělo, zpět statut premiérového kina,“ řekl Balek. S vítězem výběrového řízení uzavře město smlouvu od 1. července.

Regionální mutace | Mladá fronta DNES – Karlovarský kraj
Autor: LEV HAVLÍČEK

[ zpět ]