phpMyVisites | Open source analýza návštěvnosti webu Statistics

28. 05. 2008

Radnici tíží Čas, prohrála soud

Strategické kino v centru města soud vrátil bývalému pronájemci Františkovi Volfovi.

Ve dvou rovinách řeší nyní karlovarská radnice kino Čas. Zatímco krajský soud nařídil vrátit kino Čas bývalému pronájemci Františku Volfovi, radní musí už v úterý 3. června rozhodnout, kdo bude jeho novým pronajímatelem a kdo tedy zvítězil ve vyhlášeném výběrovém řízení.

Závěr?

Kino Čas, které patří městu, bude mít dva nájemce a radnice znovu námět k přemýšlení.

Jak se to mohlo stát?


Volf, bývalý pronájemce kina Čas, podal v loňském roce žalobu na neplatnost dohody o narovnání, kterou s městem uzavřel. Na jejím základě sice kino městu vrátil, ovšem příslibu, že město uzná jím vloženou investici do klubu Rotes Berlin ve výši 160 tisíc korun, který od města kupoval, se nedočkal. František Volf se proto spor rozhodl řešit soudní cestou, a uspěl. Soud řekl, že město svůj závazek splnit musí, a navíc má Volf dostat kino Čas zpět.

„Právník zastupující město nám dal písemnou záruku, že město investici uznává. Když jsem pak město žádal, aby mi investici vrátili, odepsali mi, že fakturu neuznávají a neproplatí ji. Jsem rád, že mi soud dal zapravdu. Závazek města jsem několikrát urgoval, ale marně. Kino Čas si pochopitelně převezmu zpět,“ uvedl včera František Volf.

Podle Jakuba Kaválka, mluvčího karlovarské radnice, je zatím přečasné jakékoliv vyjádření města. „Počkáme si na písemný rozsudek soudu, který zatím v ruce nemáme. Až poté se město rozhodne, jaké kroky podnikne dál,“ uvedl mluvčí.

Jan Balek, náměstek pro kulturu, dodal, že rada města na zasedání 3. června o vítězi výběrového řízení na kino Čas může rozhodnout. „Kino můžeme svěřit do pronájmu do té doby, dokud nebude uzavřen soudní spor. Komise pro hospodaření s majetkem města nabíky už vyhodnotila,“ vysvětlil Jan Balek.

Na dotaz, zda tímto sporem nění ohroženo promítání v kině Čas v době konání letošní festivalové přehlídky, náměstek Balek odpověděl, že určitě ne.

„Rozhodli jsme, že v době mezinárodního filmového festivalu bude mít pořadající firma kino Čas zdarma. Uhradí pouze energie. To platí pro všechny festivaly na území města, protože je zde chceme udržet a nadále je rozvíjet,“ vysvětlil náměstek.

Město Karlovy Vary vyhlásilo výběrové řízení na kino Čas už podruhé. To první rada města zrušila a kino získala Nadace města. Kvůli sporům i o samotnou nadaci ale město nakonec i tento pronájem zrušilo a rozhodlo, že kino bude provozovat odbor kultury.

Měsíční náklady včetně mezd stojí magistrát 270 tisíc korun, zpět se městu na vstupném vrací 130 tisíc korun.
Když kino provozoval Volf, platil radnici měsíční nájem dvacet tisíc korun. Veškeré další náklady, s výjimkou nutných investic do objektu, si hradil sám.

Datum: 28.05.2008 | Deník | Ivana Kalinová

[ zpět ]