phpMyVisites | Open source analýza návštěvnosti webu Statistics

27. 05. 2008

Město prohrálo soud o Čas

Kino může dostat zpět bývalý nájemce. Zároveň ale vrcholí výběrové řízení na jeho pronájem.

Až u soudu se včera domohl podnikatel František Volf svých práv vůči městu, které odmítlo dodržet slib, jímž se mu písemně zavázalo. Okresní soud řekl, že město svůj závazek splnit musí a navíc má Volf dostat zpět kino Čas. O to se však ucházejí ve výběrovém řízení další zájemci. Komise pro hospodaření s majetkem města již vybrala nejlepší nabídku.

Volf, dřívější nájemce kina, podal loni v létě na město žalobu na neplatnost dohody o narovnání, kterou s městem uzavřel, a současně si nárokoval vrácení kina. Žalobu podával proto, že loni v březnu kino na základě dohody městu vrátil a město mu na oplátku slíbilo, že uzná investici ve výši 160 tisíc korun do klubu Rotes Berlin, který Volf od města koupil.

U soudu uspěl již dvakrát

„Právník zastupující město nám dal písemnou záruku, že město investici uznává. Když jsem pak na magistrát poslal fakturu, aby mi 160 tisíc proplatili, odepsali mi, že fakturu neuznávají a neproplatí. Náměstek Balek přes své dřívější sliby pak už dál nechtěl nic řešit a vše nechal na právnících,“ vysvětlil Volf.

Pokud se město proti včerejšímu rozsudku neodvolá, ten nabyde právní moci. Do patnácti dnů od tohoto nabytí by město kino muselo vrátit.

Okresní soud se případem zabýval již podruhé. Poprvé Volfovu žalobu zamítl, ten se odvolal ke krajskému soudu, kde uspěl. Krajský soud vrátil případ zpět do Karlových Varů a soud dal nyní Volfovi za pravdu. „Jsem za tento výrok soudu rád, protože potvrdil, že když se město k něčemu zavázalo a nesplnilo to, byla to od něj chyba,“ komentoval Volf.

„O rozhodnutí soudu vím, ale v tuto chvíli musím počkat na právní rozbor a vyjádření právníků, jak by mělo město dále postupovat,“ reagoval náměstek primátorky Jan Balek. Požadavek města „vrátíte kino a my vám prodáme klub“ vznikl za bývalé náměstkyně Moniky Makkiehové.

Kdo bude kino dále provozovat?

„To, jestli můžeme vypsat výběrové řízení, když není spor ještě ukončen, jsme samozřejmě konzultovali s našimi právníky. Ti jsou přesvědčeni, že u soudu město neprohraje,“ vysvětlil Balek v době prvního projednávání sporu u okresního soudu. To bylo v březnu a město v té době vypsalo výběrové řízení na pronájem kina.

Tehdy se jeho slova jevila jako opodstatněná, zvláště, když Volf první soud prohrál. Nyní je situace opačná. Komise pro hospodaření s majetkem města vyhodnotila nabídky přihlášených zájemců o kino a zatím není jasné, kdo bude kino dále provozovat.

„Přihlásili se tři zájemci a z nich jsme vybrali nejlepší nabídku,“ řekl šéf majetkové komise Jiří Hejda. Rada by měla o vítězi výběrového řízení rozhodovat příští týden. Uzavřít s ním smlouvu plánovalo město od 1. července.

Město vypsalo výběrové řízení na pronájem již podruhé. První řízení loni nakonec rada města zrušila a kino svěřila do rukou Nadace města. Té pak v listopadu kino odebrala. Kino nyní provozuje odbor kultury. Měsíční náklady včetně mezd, půjčovného a energií jsou 270 tisíc korun, zpět se městu na vstupném vrací asi 130 tisíc. Tato částka může být vyšší, protože podle vedoucího odboru Tomáše Svobody návštěvnost kina roste. Když kino provozoval Volf, platil městu měsíční nájem 20 tisíc korun. Veškeré další náklady si hradil sám - s výjimkou například rekonstrukce vzduchotechniky, kterou platilo město jako majitel kina.

Datum: 27.05.2008 | mfDNES | Lev Havlíček

[ zpět ]