phpMyVisites | Open source analýza návštěvnosti webu Statistics

27. 05. 2008

Když je slib jako fouknutí do větru

Na první pohled je to naprosto jasné. Pokud někomu slíbím, že mu při obchodní transakci slevím 160 tisíc korun a potvrdím to smlouvou, tak to také dodržím. Opačně se chovají gauneři.

Vedení karlovarského magistrátu ovšem k pochopení tohoto jednoduchého pravidla pro obchodování mezi slušnými partnery potřebuje až rozhodnutí soudu. Magistrát se za vedení Zdeňka Roubínka (Karlovarská koalice), Moniky Makkiehové (ODS), Petra Keřky (ODS) a Tomáše Hybnera (ČSSD) rozhodl chovat jako ten, kdo na sliby a smlouvy kašle. Pod průhlednou záminkou, že podnikatel František Volf, kterému mělo město slevit 160 tisíc korun, změnil název firmy (IČO zůstalo stejné), se ho vedení magistrátu rozhodlo oholit.

Lidé, kteří Volfovi slibovali, že mu magistrát sleví, najednou otočili a nestydí se tomu samému člověku vysmát do očí: „Víte, my nemůžeme.“ Mírně obměněné vedení města, kde v oblasti kultury vystřídal radní Moniku Makkiehovou Jan Balek, pak skandální chování kryje dál. Vedení města, které se rozhodlo porušit slib a podnikatele vzít na hůl, dokonce najalo za peníze daňových poplatníků právníka, aby se pokusil obhájit nedodržení slibu daném smlouvou.

O obyvatele města v případě transakce vůbec nešlo Město sice nedodrželo slib, ale díky transakci s Volfem získalo kino Čas. Bylo to pro obyvatele k něčemu dobré? Ani náhodou. Hlavně šlo o to, aby kino ovládli karlovarští politici prostřednictvím své nadace. Jenže tenhle pokus vinou jejich neschopnosti zkrachoval. Kino nejdříve zůstalo kvůli zmatkům politiků půl roku nesmyslně zavřené, pak ho magistrát pronajal. Jenže zatímco od Františka Volfa magistrát vybíral nájemné, platí letos magistrát za provozování kina statisíce. Pokud se magistrát rozhodne, že navzdory rozsudku kino Čas Františku Volfovi nevrátí a odvolá se k vyššímu soudu, zaplatí daňoví poplatníci za bezskrupulóznost magistrátu ještě o něco víc.

Magistrát je nesolidní partner

S nesolidním partnerem už by podruhé nikdo neobchodoval. Jenže mnozí podnikatelé v relativně malých Karlových Varech jsou ke spolupráci s magistrátem odsouzeni. Těm, kteří nedisponují tučnými konty a nechtějí od města získat výhodně pozemky či budovy, tedy všem těm, kterým nemá někdo z magistrátu důvod jít na ruku, nelze než popřát velmi dobré právníky a pevné nervy.

K věci | Datum: 27.05.2008 | mfDNES

[ zpět ]