phpMyVisites | Open source analýza návštěvnosti webu Statistics

09. 02. 2008

Kino ukáže filmový socialismus

Karlovy Vary – Rudá záře nad Kladnem, Reportáž psaná na oprátce, Němá barikáda, Honzíkova cesta, Král Šumavy. To jsou některé z šestnácti titulů, které v městském kině Čas nabídne od 28. února do 5. března kolekce nazvaná Týden socialistického filmu.

„Dohodli jsme se se společností Atyp Film, že zkusíme nabídnout něco netypického, co by ale mohlo být pro lidi zajímavé,“ uvedl Tomáš Svoboda, vedoucí magistrátního odboru lázeňství, cestovního ruchu a kultury. Společnost Atyp Film pro město zajišťuje chod kina.

V neobvyklé nabídce figurují filmy československé a sovětské. Také třeba film Zkouška pokračuje, který získal v roce 1960 v Plzni čestné uznání za „výrazně stranický přístup k obrazu boje nového se starým v lidech naší doby“. Drtivou většinu filmů viděla generace čtyřicátníků a starších opakovaně v kinech v rámci povinných školních představení.

„Lidé středního věku na tuto přehlídku reagovali poměrně se zájmem,“ vysvětloval Svoboda, pro jakou cílovou skupinu diváků jsou filmy určené.

„Z pohledu dramaturga kina, kterého alespoň trochu zajímá návštěvnost, jde v případě této přehlídky pravděpodobně o cílenou sebevraždu. Z pohledu diváka půjde o prázdný týden, kdy kino navštíví snad jen tvrdé jádro z místní komunistické buňky nebo lidé s masochistickými sklony,“ uvedl Petr Kulhánek, který léta provozuje Filmový klub.

„Sestavení týdenního programu kina z valné většiny nekoukatelných, těžce propagandistických kusů komunistické éry může být buď hodně recesistickým počinem, kdy je ovšem třeba zcela odepsat ekonomiku kina daného týdne, nebo zcela neprozíravým dramaturgickým záměrem na hony vzdáleným ekonomicky zodpovědné správě kina hospodařícího s veřejnými prostředky,“ dodal Kulhánek.

Kolik stojí kino Město, respektive rada města, vypsalo na provozování kina po loňském filmovém festivalu výběrové řízení. To pak zrušilo, kino dalo Nadaci města, aby jí, po několika měsících nečinnosti způsobené neschopností, kino opět sebralo. Na zajištění provozu včetně programu si najalo společnost Atyp Film.

Dříve odváděl městu provozovatel František Volf měsíčně dvacet tisíc korun na nájmu, a ostatní „ekonomika“ byla jeho podnikatelskou záležitostí. Nájem město nyní nemá od koho dostávat, a navíc za provoz kina musí platit. Promítat se zde začalo znovu po devíti měsících v polovině loňského srpna. Za dva prosincové týdny město za provoz zaplatilo bez pár korun 80 tisíc. Bez energií.

Nejbližší rada města, která se sejde 26. února, by se měla zabývat vypsáním nového výběrového řízení. Nový provozovatel by se kina měl ujmout po filmovém festivalu. Do té doby se nynější systém provozování nezmění.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj
Autor: Lev Havlíček

[ zpět ]