phpMyVisites | Open source analýza návštěvnosti webu Statistics

12. 03. 2008

Kdo převezme karlovarský Čas?

Do festivalu zaplatí město za chod kina milion korun

Karlovarské kino Čas by mohlo mít po dlouhé době opět nájemce. Rada města odsouhlasila včera vypsání výběrového řízení. Oproti původnímu slibu náměstka pro lázeňství, cestovní ruch a kulturu Jana Balka o čtrnáct dní později.

Balek na únorovém jednání zastupitelstva slíbil, že výběrové řízení vypíše magistrát 26. února. Poté, co na tristní situaci s kinem opakovaně upozorňovala opozice.

Důsledek zrušeného řízení „Protože je kino v majetku města, náměstek pro majetek Tomáš Hybner dal projednání výběrového řízení do majetkové komise, která zasedala v pondělí. Ta jako poradní orgán rady může problematiku prodiskutovat šířeji, protože v ní nejsou jen politici,“ vysvětloval Balek zpoždění.

„To je vnitřní problém radnice. Hlavně je to ale důsledek toho, že celou záležitost s kinem Čas radnice naprosto zazdila hned na začátku, když zrušila výběrové řízení a kino svěřila do rukou Nadace města. Pak už se problémy jen nabalovaly,“ řekl opoziční zastupitel Petr Kulhánek.

Výběrové řízení na pronájem kina Čas vypsal magistrát loni v červnu. Sedm zájemců odevzdalo magistrátu podrobné koncepce, rada města následně řízení zrušila. Kino svěřila do rukou Nadace města a v listopadu jí je zase odebrala, aniž by se v kině cokoliv odehrálo. Promítat zde začala v polovině prosince společnost Atyp Film, kterou si město na zajištění provozu najalo.

„Kompletní běh kina zajišťuje společnost Atyp Film včetně programu, personálu a všeho, co je třeba, aby kino promítalo,“ uvedl nedávno Balek. Společnosti město jako provozovatel za tyto služby platí.

***

Jak dlouho bude kino provozovat město?

Podle Balka budou podmínky výběrového řízení podobné jako při minulém výběrovém řízení, to znamená před téměř rokem. Kdy začne vítěz výběrového řízení kino provozovat, není zatím přesně rozhodnuto.

„Kdy si provozovatel kino převezme, záleží i na tom, kolik zájemců se přihlásí. Předpokládáme ale, že to bude po mezinárodním filmovém festivalu, abychom si ošetřili, že festival zde proběhne hladce,“ uvedl Balek.

„To, že radnice vypíše výběrové řízení teď a nový provozovatel zahájí svou činnost až po filmovém festivalu, má za následek ztrátu přibližně milionu korun, který radnice do kina musí za tu dobu dát,“ kritizoval Kulhánek.

***

Zmatky kolem kina

  • duben 1992 – březen 2007 Kino provozoval jako nájemce František Volf
  • březen 2007 Volf kino vrátil městu na základě vzájemné dohody
  • jaro/léto 2007 Město vypsalo výběrové řízení na pronájem kina, přihlásilo se sedm zájemců. Výběr byl zrušen, kino dostala Nadace města
  • listopad 2007 Město odebralo Nadaci kino, které bylo celou dobu zavřené
  • prosinec 2007 provoz kina zajišťuje pro město Atyp Film, za služby město platí

[ zpět ]