phpMyVisites | Open source analýza návštěvnosti webu Statistics

27. 11. 2007

Podnikatel dohnal město k soudu

František Volf měl obdržet 160 tisíc korun. Nedostal nic

Karlovy Vary – Poprvé se včera soud zabýval žalobou, kterou na město Karlovy Vary podal František Volf, majitel klubu Rotes Berlin a dřívější nájemce kina Čas.

Ten, respektive jeho společnost Helter-Skelter, se s městem soudí o neplatnost dohody, kterou Volf a město uzavřeli v souvislosti s prodejem klubu Rotes Berlin.

„Když mi město prodávalo prostory klubu za 2,9 milionu korun, bylo součástí dohody i to, že vrátím městu kino Čas před vypršením mé nájemní smlouvy a město mi uzná investice do klubu, o které se sníží kupní cena,“ uvedl Volf.
Městem najatý soudní znalec investice stanovil na 160 tisíc korun.

„V březnu letošního roku jsem vrátil kino a koupil klub. V dubnu jsem poslal na město fakturu, aby mi 160 tisíc proplatili. Odepsali mi, že fakturu neuznávají a neproplatí. Po třech měsících, když se nic nedělo, jsem podal žalobu,“ vysvětlil Volf. Jak podnikatel dodal, spolu s žalobou o zmíněnou částku si nyní také nárokuje vrácení kina.

Částka 160 tisíc korun figuruje v dohodě o narovnání. Volf má také v ruce od právníka zastupujícího město písemnou záruku, že město investici uznává a že částku nebude zpochybňovat. Soudní spor se ani po včerejším soudním jednání nevyřešil. Nabídnutý smír a mimosoudní vyrovnání spolu se stažením nároku na vrácení kina město prostřednictvím právního zástupce Libora Čiháka odmítlo.

Čihák u soudu zpochybňoval, že v roce 1995, kdy proběhla druhá ze tří rozsáhlých rekonstrukcí klubu, byla Volfova společnost nájemcem klubu.
Nájemní smlouva byla napsána na jméno František Volf. Je na ní ale razítko agentury Helter-Skelter a identifikační číslo, která má společnost stále stejné. „Je nepochybné, že pan Volf byl jednatelem společnosti, která měla klub v nájmu,“ uvedl soudce Aleš Fikkert.

Soudce se odvolal na několik rozsudků Nejvyššího soudu. Podle něj je v podobných případech na smlouvách směrodatné identifikační číslo. „Domnívám se, že předložené dokumenty by mohly zásadně změnit stanovisko mého klienta,“ prohlásil Čihák a vyžádal si odklad.

„Vím, že finanční odbor poukazoval na nějaké nesrovnalosti,“ odpověděl náměstek primátorky Jan Balek na otázku, proč nebylo možné jednoduše Volfovi vyplatit slíbených 160 tisíc korun .

„Svolal jsem na příští týden schůzku finančního odboru a právníků a je potřeba to vyřešit,“ dodal náměstek.

Kino Čas už nemá nadace. Kino Čas je od skončení festivalu stále zavřené. Měla jej provozovat Nadace města Karlovy Vary. „Nadace nezajistila nic, proto rada města minulý týden revokovala své rozhodnutí o pronájmu kina nadaci,“ sdělil Balek. „Program se teď snažíme zajistit s odborem kultury. Rád bych, abychom začali promítat 14. prosince,“ dodal.

Město začátkem roku při prodeji klubu Volfovi spěchalo s vyřešením situace zejména kvůli kinu Čas. Blížil se mezinárodní filmový festival a město chtělo v kině vyměnit sedačky. Po festivalu vypsalo na pronájem kina výběrové řízení, které pak zrušilo a dalo Čas do rukou Nadace města Karlovy Vary vedené Monikou Makkiehovou.

Nadace otevření kina stále oddalovala. Neměla nasmlouvané filmy a připravenou dramaturgii.

„Fakturu mi město neproplatilo. Podal jsem žalobu.“ František Volf

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj
Autor: Lev Havlíček

[ zpět ]